przeciwciała antytyreoglobulinowe

Katalog znalezionych fraz

Wycieczki do Tunezji, Egiptu, Turcji

Temat: Przeciwciała tarczycy
Przeciwciała tarczycy Dzień Dobry, Moje pytanie dotyczy przeciwciał tarczycy - p. antyperoksydazowe i p. antytyreoglobulinowe. Za co odpowiedzialne sa owe przeciwciała i jaki mają wpływ na problemy z zajściem w ciążę? Wynik badania jest ujemny. Dodam jeszcze że wcześniej miałam problemy z niedoczynnością tarczycy, guzki, które na szczęście zniknęły(pod wpływem leków), a badanie USG wykazało cykl bezowulacyjny. Hormony tarczycy TSH...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,1407966,1407966,Przeciwciala_tarczycy.html



Temat: TSH - prośba o interpretacje wyniku
Witam! Jestem po wizycie z wynikiem TSH u internisty - odpowiedz brzmiała ze TSH jest w normie więc wszystko jest ok. Po moich naleganiach i sugestiach czy nie jest za wysokie jak dla kobiety w wieku rozrodczym dostałam skierowanie do endokrynologa. Endokrynolog stwierdził ze TSH jest w normie, wiec nie ma czym sie przejmowac. Z racji ze kiedys leczyłam sie na niedoczyność, dał mi skierowanie na badania krwi na przeciwciała antytyreoglobulinowe i antymikrosomalne. Nie dal natomiast na fT3 i FT4. Czy na takie badanie krwi mam sie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,95773626,95773626,TSH_prosba_o_interpretacje_wyniku.html


Temat: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w ciążę..?
wyniki przeciwciał - problem z zajściem w ciążę..? Dziewczyny, może Wy coś wiecie, bo do endo mam wizytę dopiero w połowie stycznia. Mam niedoczynność. Leczę się od 6 lat. TSH zbite...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,33876646,33876646,wyniki_przeciwcial_problem_z_zajsciem_w_ciaze_.html


Temat: Ezri się wita i o drogę pyta :-)
Mnie pediatra wczoraj powiedziała, żeby absolutnie w żadnym wypadku nie brac selenu przy karmieniu. Podobnie jak endokrynolog nie potrafiła mi odpowiedziec na pytanie jak w świetle najnowszej wiedzy medycznej wygląda sprawa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105958986,105958986,Ezri_sie_wita_i_o_droge_pyta_.html


Temat: Tragiczne wyniki tarczycy
"Anty-Tg stwierdza sie u 35-60% pacjentów z choroba Hashimoto, 12- 30% z choroba Graves-Basedowa i u okolo 3% ludzi zdrowych. Oznaczanie przeciwcial antytyreoglobulinowych jest wskazane u chorych ze zróznicowanym rakiem tarczycy. Seryjne oznaczenia anty-Tg maja wartosc prognostyczna u tych chorych." Wynika z tego, ze same anty-Tg sa stosunkowo malo czulym wskaznikiem - wystepuja i u zdrowych (rzadko) i u chorych, w dodatku na dwie choroby. A u niektorych chorych nie wystepuja. To troche jak z OB - wysokie OB wskazuje najpewniej na jakis proces chorobowy, ale nie wiadomo, jaki, poza tym nie kazda chroba czy stan zapalny daje podwyzszenie OB. Z jednego wyniku trudno stawiac jakakolwiek diagnoze. To po pierwsze. Po drugie, u chorych na zroznicowane raki tarczycy, jak ja, bada sie poziom Tg i anty-Tg, bo my juz najczesciej nie mamy tarczycy, jemy tyle hormonow, zeby ona w zadnym wypadku nie zachciala odrastac i w takiej sytuacji oznaczanie poziomu Tg i anty-Tg ma sens, bo pokazuje, czy np. jest ryzyko wznowy albo przerzutow. Tg czyli tyreoglobulina produkowana jest przez komorki pecherzykowe tarczycy, zarowno zdrowe, jak i nowotworowe, wiec w sytuacji, gdy w zasadzie nie mamy tarczycy, Tg powinno byc nieobecne. Jesli jest, to znaczy, ze cos sie moze dziac. To tak w najwiekszym skrocie. Nikt nie diagnozuje raka tarczycy badając poziom anty-Tg - do tego niezbedna jest najczesciej biopsja, a 100% pewnosci daje pooperacyjne badanie histopatol. Pzdr
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,67542515,67542515,Tragiczne_wyniki_tarczycy.html


Temat: proszę o pomoc w interpretacji
proszę o pomoc w interpretacji witam. Od lat robię badania tsh i usg tarczycy, gdyz mam powiększoną tarczyce -podobno wole obojętne.Zaszłam w ciąże bez problemu i chociaż była zagrożona -szczęśliwie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76080634,76080634,prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: ok czy nie ok?
Witaj Rumpa rumpa napisała: > Mam prośbę.Czuję się starsznie, nie mam siły, rozkojarzona, tylko bym spała, > trzęsą mi się ręce, bolą pachy, dno i 10 metrów mułu Objawy takie jak przy niedoczynnosci, ja je znam bardzo dobrze bo przez kilkanascie lat nikt ich nie kojarzyl z niedoczynnoscia. > MOje wyniki to ft4 10.170 (7.290-18.380) FT4 - niskie, a fT3 masz bardzo niskie i nie dziwie sie ze tylko bys spala. > tsh 0.498 (0.400-4.000) Moje TSH przy rozpoznaniu bylo niewiele ponad 2, a ostatnio u mojej znajomej bylo 1,5. Ale moze zrob jeszcze dodatkowo przeciwciala TRAB. Jesli one beda obecne i podwyzszone to bedzie wytlumaczenia dlaczego masz niskie TSH. > p/c any - TPO 330 (0-20) No te przeciwciala masz bardzo wysokie. 16x ponad norme i to nie swiadczy o chorej tarczycy? > p/ciała antytyreoglobulinowe 264 (0-188) Nie tak wysokie jak TPO ale tez sa obecne > Dodatkowo mam problemy typu wyciek z piersi Typowy objaw niedoczynnosci. > Mj endo twierdzi że to nie tarczyca jest przyczyną... Zrob...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,61500183,61500183,ok_czy_nie_ok_.html


Temat: Dobry lekarz ginekolog-endokrynolo - Warszawa
Dobry lekarz ginekolog-endokrynolo - Warszawa Potrzebuje namiary na dobrego lekarza ginekologa - endokrynologa badz endokrynologa w Warszawie. Tydzien po poronieniu stwierdzono u mnie podwyzszony poziom przeciwcial antytyreoglobulinowych ATG do poziomu 43 IU/ml podczas gdy norma jest ponizej 34 IU/ml. Wyczytalam w internecie ze wlasnie podwyzszony poziom tych przeciwcial w powiazaniu z obumarciem ciazy swiadczyc moze ze przyczyna obumarcia byly wlasnie te przeciwciala. Dodam ze hormony tarczycowe w normie (TSH - 1.13 mU/l, FT3 5.07 pmol/l, FT4 14.68 pmol/l) obraz tarczycy na USG normalny. Czy znacie namiary na dobrego lekarza ktory zajmie sie kompleksowo moja tarczyca pod katem przyszej ciazy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,747,54292226,54292226,Dobry_lekarz_ginekolog_endokrynolo_Warszawa.html


Temat: tarczycowych problemow ciąg dalszy :(
Rozpoczynanie substytucji hormonalnej przy podwyzszonym TSH, nieoznaczonej PRL i nieznanym rzeczywsitym stezeniu hormonow tarczycy (czyli fT4 i fT3, bo TSH jest hormonem przysadkowym) jest co najmniej "odwazne". Przeciwciala a-TPO i aTG (to nie sa p-ciala p-jadrowe tylko antytyroperoksydazowe i antytyreoglobulinowe) trzeba zrobic, bo jest to klucz do okreslenia przyczyny niedoczynnosci, a poza tym wskazowka w razie ewentualnych niepowodzen w zachodzeniu w ciaze (bo rozne inne p-ciala tez wtedy chetniej wystepuja - p-trofoblastowe, p-endotelinowe, p-jajnikowe). Rozwoj dziecka nie jest niczym zagrozony, jesli w okresie starania sie bedziesz monitorowac swoje TSH i utrzymywac je w prawidlowym zakresie (dobrze gdy jest wtedy w dolnym przedziale normy, p.0,5-1,0). Rosnace w ciazy (a i w trakcie stymulacji) stezenia estradiolu wplywaja na dostepnopsc biologiczna hormonow tarczycy, wiec zwykle trzeba wtedy zwiekszyc dawke tyroksyny (czyli np. euthyroxu). Glowa do gory! R.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,12086141,12086141,tarczycowych_problemow_ciag_dalszy_.html


Temat: TSH - martwic się?
Najlepsze TSH dla zaciazenia to 0,5 - 1. Ja tez nie mialam objawow niedoczynnosci, zrobilam to badanie tak z rozbiegu robiac inne badania. Dostaniesz na to jakis lek, ja np. dostalam Euthyrox 50. To podwyzszone TSH moze powodowac podwyzszenie prolaktyny. Cytat Rafala: "Przeciwciala a-TPO i aTG (antytyroperoksydazowe i antytyreoglobulinowe) trzeba zrobic, bo jest to klucz do okreslenia przyczyny niedoczynnosci, a poza tym wskazowka w razie ewentualnych niepowodzen w zachodzeniu w ciaze (bo rozne inne p-ciala tez wtedy chetniej wystepuja - p-trofoblastowe, p-endotelinowe, p-jajnikowe). Poczytaj sobie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=12086141&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=17099190Pa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,17585226,17585226,TSH_martwic_sie_.html


Temat: wczoraj dowiedziałam się o ciąży
kurcze, przepraszam Was bardzo, wczoraj byłam już zmęczona i pomyliłam przeciwciała antykardiolipinowe z p-ciałami antytyreoglobulinowymi(kosmiczne te nazwy ). Te drugie mam podwyższone (wynik 50,8 przy normie <34). Antykardiolipinowe mam ok (wynik IgM(s) 3,1 IgG(s) 2,9) czyli ujemne, nie mam zespołu antyfosfolipidowego. Czy wiecie co może powodować podwyższenie p-ciał antytyreoglobulinowych? czy to groźne? bo właśnie tymi lekarz powiedział, żeby się nie martwić. Powiedział, że zna kobiety które miały poziom ponad 100 i urodziły zdrowe dzieci...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,78856823,78856823,wczoraj_dowiedzialam_sie_o_ciazy.html


Temat: ciekawy artykuł o leczeniu chorób tarczycy
Postępy w laboratoryjnej diagnostyce czynności tar Małgorzata Gietka-Czernel "Postępy w laboratoryjnej diagnostyce czynności tarczycy" www.czytelniamedyczna.pl/postepy_nauk_medycznych-139 "Obowiązujący obecnie zakres normy TSH mieści się w przedziale wartości od 0,2-0,4 do 4,0-4,5 mIU/l. W ostatnim czasie wielu autorów kontestuje górny zakres normy TSH, uważając, że powinien być obniżony (2, 3, 4). Amerykańska Narodowa Akademia Biochemii Klinicznej (NACB – National Academy of Clinical Biochemistry) postuluje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104440586,104440586,ciekawy_artykul_o_leczeniu_chorob_tarczycy.html


Temat: pomózcie zinterprtować moje wyniki
Witam, niewiele mogę pomóc, podaję link do artykułu o wpływie leków , w tym psychotropowych na choroby tarczycy docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:UY2_HDV9U-AJ:pml.strefa.pl/ePUBLI/124/16.pdf+sulpiryd+nadczynno%C5%9B%C4%87+tarczycy&hl=pl&sig=AHIEtbQ7FRuZqjzvWZgoTZl7csLeQW4CaQ Podaję fragment dotyczący interpretacji przeciwciał. Borgis - Postępy Nauk Medycznych 4/2007, s. 139-143 *Ewa Czerwińska, Ewa Marcinowska-Suchowierska Interpretacja badań tyreologicznych w praktyce lekarza rodzinnego Interpretation of the thyroid tests in general practice Klinika Medycyny Rodzinnej i Chorób Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska „Głównymi antygenami tarczycy są: peroksydaza, tyreoglobulina, receptor TSH. Przeciwciała przeciwko receptorowi TSH stymulujące tarczycę TSAb ( Thyroid-Stimulating Antibodies) czynnikiem etiologicznym nadczynności tarczycy w chorobie Graves-Basedowa.” „Wysokie miano przeciwciał antyperoksydazowych (a-TPO) i antytyreoglobulinowych (a-Tg) wskazuje na obecność autoimmunologicznej choroby tarczycy, ale nie rozstrzyga o typie tej choroby; Przeciwciała antyperoksydazowe występują...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105711822,105711822,pomozcie_zinterprtowac_moje_wyniki.html


Temat: Fatalny wynik anty TPO
Decyzję musisz podjąć wspólnie z mężem. Trudno ze 100% pewnością przewidywać, że będzie źle lub dobrze. Ja bym chyba wstrzymała się kilka miesięcy. Powodzenia! Wklejam Ci fragment z artykułu naukowego Syrenicza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99320498,99320498,Fatalny_wynik_anty_TPO.html


Temat: Hashimoto?
Najpierw ten przelyk...no tak nerwica moze byc ale to sie rozpoznaje po wykluczeniu przyczyn organicznych, a nie na wstepie...ale nie wykluczone ze nerwica moze towarzyszyc zmianom organicznym...Przelyk...najlepiej go zbadac endoskopowo czyli wkladajac do niego kamere zwana endoskopem, wtedy widac jak na dloni co tam sie dzieje,czasem takie uczucie "kluchy" w gardle moga dawac uchulki przelyku czyli jego uwypuklenia w ktorych zbiera sie pokarm, czasem tez w niektorych chorobach z autoagresji czyli autoimmunologicznych moze dochodzic do zaburzen motoryki czyli pracy miesni przelyku...Hormony...w przypadku lysienia szczegolnie poziom androgenow jest wazny, ale samych przyczyn lysienia jest naprawde sporo, choroby autoimmunologiczne tez moga je wywolywac...rowniez czynniki genetyczne, jesli ktos odziedziczyl predyspozycje to zwykle detergenty w szamponach, farbach , lakierach itd moga prowokowac wylysienie, co wiecej sam stres/tez uczucie kluskiw przelyku/,wykonywany zawod a wlasciwie warunki w jakich pracujesz, przewlekle zatrucia metalami ....w przypadku lysienia plackowatego zlosliwego rzeczywiscie w trichogramie obserwuje sie dystrofie wlosow i ma to podloze autoimmunologiczne, czesto u tych pacjentow wystepuja autoprzeciwciala przeciw wlasnej tarczycy/ no tak jak w Hashimoto/, tez zwiazek jest z ukladem nerwowym-po ciezkich przezyciach psychicznych..., nieregularne miesiaczki-czy oby ilosc estrogenow jest prawidlowa, czy poziomy hormonow tarzcycy sa w normie,jak widzisz rzeczywiscie moze sie to wszystko laczyc lub tylko niezaleznie nakladac na siebie na siebie. Choroba Hashimoto...przewlekle autoimmunologiczne zapalenie tarczycy...powoduje z czasem jej niedoczynnosc...a niedoczynnosc tez moze sie objawic wypadaniem wlosow, nieregularnymi miesiaczkami...oprocz Usg oraz poziomu TSH i FT3 i FT4, wykonuje sie biopsje tarzcycy by stwierdzic nacieki limfocytow na tarczyce, ewentualne jej wloknienie, bada sie czy sa obecne przeciwciala antytyreoglobulinowe i przeciwmikrosomalne,obraz usg moze sie wydawac ok, ale to tez zalezy od odswiadczenia badajacego, rodzaju i wieku aparatu usg...choroby z autoagresji maja czesto to do siebie ze rozwijaja sie podstepnie i dopiero po jakims czasie gdy obraz jest pelny daja sie "okreslic"...wole czyli powiekszenie tarczycy moze miec charakter zamostkowy wowczas wywoluje bole w klatce piersiowej lub/i zaburzenia polykania a zarazem nie jest widoczne na usg....Jak na moj gust to potrzebujesz przede wszystkim lekarza ktory popatrzy na Ciebie calosciowo i postara sie polaczyc te wszystkie"puzzle"...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,12021898,12021898,Hashimoto_.html



Form:

Odnośniki

  • Wycieczki do Tunezji, Egiptu, Turcji
  • kiedy przecieka kabina natryskową
  • kiedy doszczepić się przeciw różyczce
  • kiedy przecinać winogron
  • przeciwciała p/endomysium i gliadynowe
  • Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


     




    Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

    Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



    Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »


    Determinacja jest wezwaniem budzącym ludzką wolę. Anthony Robbins
    Hipokryzja to wstydliwość łajdaka. Demostenes
    Deszcz - najstarsza kołysanka świata. Erich Maria Remarque Deszcz - zbiorowe samobójstwo milionów kropel skaczących na ziemie z wysokości nieba.
    Ja rozumiem, że Polak może mieć tylko jedną ojczyznę, ale dlaczego to ma być Egipt? Antoni Słonimski - po przemówieniu Gomułki w 1967, w którym ten oskarżył Polaków żydowskiego pochodzenia o sympatyzowanie z Izraelem w wojnie izraelsko-arabskiej
    A jakie było pytanie? Stanisław Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909-1966)